GUIA DE BALI

Dades generals

Bali és una destinació que s’acostuma a relacionar a festa i platja; però Bali és molt més que tot això. Qui vulgui platja i festa la trobarà. Però si el que busqueu és cultura, tradició i paisatges espectaculars; Bali és la destinació adequada. De religió hinduista i amb multitud de patrimoni, és una joia dins d’Indonèsia.

Nom oficial del país: República d’Indonèsia
Població: 234.890.000 hab (Bali 4.225.384 hab.)
Capital: Denpassar (834.881 hab.)
Nacionalitats i ètnies: Balinesos 89%, Javanesos 7%, Baliaga 1%, Maduresos 1%.
Idioma: bahasa indonesi, balinès.
Religió: 83,5% hindús, 13,4% musulmans, 2,5% cristians, 0,5% budistes.
Règim polític: república presidencialista
PIB per càpita: 604 euros
Inflació: 11,9%
Hora local: UTC+8
Electricitat: 220V, 50Hz

picto passaport 2
Passaport amb 6 mesos de validesa mínima a l’entrada. No fa falta visat per a ciutadans espanyols en viatge turístic, si l’estada és inferior a 30 dies.
En cas de voler estar més de 30 dies, fa falta visat. Recordeu comprovar sempre aquesta informació abans de sortir a la web del Ministeri d’Assumptes Exteriors.

injection 2
No hi ha vacunes obligatòries. Tot i així, les persones procedents d’Àfrica o Amèrica del Sud que hagin residit en aquests continents durant els 6 mesos anteriors a la seva entrada a Indonèsia han d’acreditar que estan vacunats contra la febre groga.
Es recomana vacunes d’Hepatitis B i tifus. Recordeu de fer la visita a una de les Unitats de vacunació internacional amb 30 dies d’antelació a la sortida.

Penseu a fer-vos una assegurança de viatge. Qualsevol malaltia o accident, per petit que sigui, podria tenir un cost econòmic molt alt. Nosaltres us recomanem IATI. Si contracteu clicant a la imatge de sota, tindreu un 5% de descompte i ens ajudareu a mantenir aquest lloc web.

picto diners
Indonèsia és un país barat de visitar per l’estàndard europeu. Però les coses canvien, i recomanem que feu una ullada a Numbeo per fer-vos una idea més exacta dels preus. Bali, pel seu atractiu turístic, té preus superiors a la mitjana d’Indonèsia.
La moneda oficial és la rupia d’Indonèsia. Per veure el canvi i l’evolució respecte l’euro us recomanem que visiteu Xe.

picto clima
Situada 8º al sud de l’equador, Bali té un clima bastant uniforme tot l’any. Hi ha estació seca i estació humida, sense condicions extremes en cap cas.
La temporada de pluges va d’octubre a abril i la seca de maig a setembre.

picto restaurant

La cuina és la tradicional d’un país del Sud-Est Asiàtic, amb l’arròs com a base principal.

picto bus

Les infraestructures són acceptables, en general. A la zona sud, propera a Denpasar, les carreteres són amples i segures, ja que han estat pagades pel govern australià. Degut a l’alta sinistralitat entre els turistes australians, el govern d’aquest país va optar per aquesta solució.

picto foto 2

Camps d’arròs amb terrasses infinites, temples hinduistes, dances balineses i volcans.

L’itinerari que us proposem és el que vàrem fer l’agost de l’any 2013. Hi vam estar menys d’una setmana, però va estar molt aprofitada. No ens hi vam desplaçar expressament, ja que era un complement al viatge de Sulawesi.

DIA 1

Havíem de sortir a les 13:00 de l’aeroport de Makassar, però aquest matí ens han enviat un e-mail d’Airasia informant-nos que sortiríem a les 16:00. Finalment, hem acabat sortint a les 19:30 i hem arribat passades les 21:00 a l’aeroport de Bali. Així que no hem tingut altre opció que agafar un taxi que ens ha portat al bungalow, prop d’Ubud, que havíem resewrvat prèviament. I no tenim temps per res més. A dormir. Penseu a reservar allotjament amb antelació, perquè Bali està sempre molt sol·licitada. Si reserveu clicant al banner de sota, ens ajudareu a mantenir el blog.

[bdotcom_bm bannerid=”3039″]

DIA 2

Ens hem llevat al matí i hem tingut la grata sorpresa de que ens han preparat un esmorzar amb banana pancake, fruita fresca variada i cafè. Això deu ser el que anomenen lujo asiático.
El propietari de l’hotel ens ofereix transport a Ubud, i acceptem l’oferta. Ens deixa a l’entrada del Sacred Monkey Forest Sanctuary. És un espai on hi ha multitud de macacos lliures que interactuen amb la gent, en un bosc que inclou diversos temples hinduistes.
Hi ha molts turistes, però l’espai és molt agradable. I els macacos són molt sociables (de vegades massa i tot). Se’t pugen a sobre i t’estiren el pel i les orelles, i als turistes més despistats els buiden les butxaques en busca de menjar.

Sacred Monkey Forest SanctuaryTornem al centre del poble i passegem pels carrers principals, on hi ha moltes galeries d’art. També hi ha molts restaurants, orientats clarament als turistes, que ofereixen una gran varietat de menjar autòcton i també occidental.
Després de dinar anem caminant a les zones properes del poble, a veure els camps d’arròs que caracteritzen l’illa. Parem a beure un suc a un petit bar que està al mig dels camps d’arròs, amb unes vistes sensacionals.
Aprofitant que avui hi ha un espectacle d’òpera balinesa al centre d’Ubud, comprem unes entrades. Evidentment, tothom que està mirant la representació són turistes, però això no treu que l’espectacle sigui de molta qualitat.

Anem a sopar, i tornem al nostre bungalow amb taxi, ja que l’hotel està a uns 4km d’Ubud.

BaliDIA 3

Ens llevem i tornem a gaudir de l’excel·lent esmorzar. El propietari de l’hotel ens avisa un taxi que ens portarà a prop de Gyanyar, on hem llogat una habitació d’Airbnb a una casa particular.
Mitja horeta més tard, hi arribem i coneixem als propietaris; L’Ayu i l’Alfonso (ella balinesa i ell d’Estats Units). Són una parella molt amable, que ens fan una amplia explicació sobre les coses que podem fer i veure a Bali. També ens aconsegueixen una moto de lloguer per avui i dos dies més, que ens donarà molta llibertat de moviments.
Així que sortim motoritzats per anar a visitar el pavelló Kertha Gosa. És un dels millors exemples d’arquitectura balinesa, que va ser construït a finals del segle XVII. Va ser parcialment destruït durant la invasió holandesa, i a mitjans del segle XX es va utilitzar com a tribunal de justícia.

Kertha GosaDesprés de dinar, continuem amb la moto i parem a un poble que ens ha recomanat l’Ayu. Hi ha varis tallers on fan els típics batiks balinesos. Després de mirar-ne varis i regatejar molt, n’acabem comprant un.
Ens han recomanat un lloc amb camps d’arròs en terrassa molt espectaculars, així que agafem la moto i hi anem. Realment val la pena, perquè és una zona molt escarpada que treu el màxim profit a les terrasses d’arròs.
De tornada parem a un restaurant situat dalt d’un turó, amb vistes directes als camps d’arròs. Ha estat un dia intens i tornem a casa a descansar. Demà serà un altre dia.

DIA 4

Hem sortit amb la moto al matí en direcció nord-est fins a arribar al poble de Penglipuran. És un típic poble balinès que s’ha restaurat totalment. Hi continua vivint la gent, tot i que es va restaurar per a convertir-lo en una atracció turística. És molt agradable passejar-hi i dona una idea de com era la vida a Bali en temps passat.

PenglipuranSortint d’aquí hem continuat cap al nord fins a arribar al mirador sobre el llac Batur. Des d’allà es té una molt bona panoràmica del llac i de tota la zona volcànica.

Prop d’aquí hi ha un dels temples més bonics de l’illa. És l’Ulun Danu Batur. Hi hem arribat amb la moto i ens hem sentit una mica assetjats. Està prohibit accedir-hi sense cobrir-te les cames, i hi ha un munt de gent intentant llogar-te un mocador a preus desorbitats. Després del regateig pertinent hem aconseguit accedir a l’interior del recinte dels temples.
Un cop a dins hem pogut gaudir tranquil·lament de la bellesa d’aquest temple hindú que data de l’any 1926 i que està dedicat a la deessa dels llacs i els rius. Tot plegat és molt equilibrat i dona una sensació de pau que fa que t’hi quedis una bona estona.

Ulun Danu BaturDe tornada a casa hem parat a visitar els temples de Tirta Empul. Són un conjunt de temples que inclouen unes fonts sagrades on van els hindús a purificar-se. Sempre hi ha molta gent banyant-se i fent ofrenes als Déus. L’entrada està permesa a tothom, i també es pot banyar qualsevol persona que ho vulgui.
Tirta EmpulDIA 5

De bon matí hem sortit novament en direcció nord-est fins arribar a una zona propera al volcà Agung. L’Ayu ens ha dit que és on hi ha els camps d’arròs més espectaculars de l’illa. I certament té raó. Parem a varis llocs per observar i fer fotos d’aquestes autèntiques obres d’enginyeria. De fet, el sistema de reg utilitzat en aquests camps d’arròs ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Hem fet una parada als jardins de Tirta Gangga, que es caracteritzen per un conjunt de fonts rodejades de jardins i estàtues hindús. Els actuals jardins es van reconstruir no fa gaires anys, ja que es van destruir per l’erupció del volcà Agung de l’any 1963.
Sortint d’aquí hem anat cap a la costa, a una platja que ens han dit que és l’única que queda sense edificar-hi res. Els últims quilòmetres són per un camí de terra en molt mal estat, que suposo que és el motiu principal pel qual la platja continua verge.
És una platja que només té un petit “xiringuito” portat per gent autòctona, i les persones que hi ha banyant-se són majoritàriament locals. Aquí hi passem una tarda de relax, gaudint de la platja i també d’una festa tradicional balinesa amb ofrenes al mar.

DIA 6

Ens llevem al matí per anar cap a l’aeroport. L’Ayu s’ofereix a portar-nos amb el seu cotxe fins a una parada de taxis. I allà agafem un taxi que ens deixa a l’aeroport. Tenim un primer vol cap a Jakarta i un altre que ens portarà a Kuala Lumpur. Això ja s’ha acabat. Tornem cap a Barcelona.

Translate »