GUIA DE FEZ

Introducció
Fez és la més antiga de les quatre ciutats imperials del Marroc. La medina de Fez-el-Bali és un laberint de carrers i carrerons, caòtic i ple de gent amunt i avall. Data del segle VIII. A l’interior es troben els principals llocs d’interès de la ciutat.

Fez-el-Jdid és la “nova” medina de Fez i va ser fundada pels Merinís a finals del segle XIII. Al principi s’anomenava “El-Medinet el-Beida” (La Ciutat Blanca) i es va convertir ràpidament en la seu del poder reial.

Aquí s’hi ubica el Palau Reial, que no es pot visitar. Únicament es poden veure les enormes portes de llautó i fusta de cedre, envoltades de rajoles.

També s’hi pot veure el barri jueu, amb els seus balcons amb vistes al carrer que el diferencien de les construccions musulmanes tradicionals.

La “ville nouvelle” és la part més nova i data del segle XX. La seva construcció es va iniciar en època del protectorat francès i està principalment habitada per estrangers i gent local benestant, ja que els preus són molt més elevats que a la medina.

Nom oficial del país: Regne del Marroc
Població: Fez 1.112.072 hab (2014).
Nacionalitats i ètnies: àrabs i berbers.
Idioma: àrab i amazic. Molta gent parla també francès.
Religió: 98,3% musulmans, 0,6% cristians, 1% jueus.
Règim polític: Monarquia constitucional
PIB per càpita: 3.324 € (2021)
Inflació: 10%
Hora local: UTC
Electricitat: 220V/50Hz

Quan anar-hi?

La millor època per viatjar a Fez és a la primavera i a la tardor, quan les temperatures són més agradables.

El clima de la ciutat és continental, amb estius secs i molt calorosos. I hiverns freds amb molta pluja.  A l’estiu la temperatura mitjana és de 30ºC, arribant a màximes superiors als 40ºC. A l’hivern la pluja és habitual i les temperatures poden arribar a 3-5ºC tot i que, si hi ha Sol, les temperatures poden ser bastant agradables.

La temporada alta és juliol i agost, coincidint amb l’època de vacances de la majoria d’europeus. Per tant, els preus són més cars en aquest dos mesos. A la resta de l’any es poden trobar ofertes molt interessants.

Què veure?

Per visitar Fez, dos dies són suficients. El primer dia el podeu dedicar a la zona més interessant per al visitant: Fes-el-Bali (segle VIII). I el segon dia a Fes-el-Jdid (segle XIII). Si us queda temps, podeu tornar a Fes-el-Bali i perdre-us pels carrerons més petits, sense rumb. No patiu, perquè tard o d’hora acabareu arribant a un dels carrers amples, sense saber com. I a partir d’aquí tot és més fàcil. Tampoc us faltaran ofertes per conduir-vos al lloc que vulgueu, a canvi d’una propina.

Fes–el-Bali

Bab Boujloud (1)

El punt de partida per a la visita de Fes-el-Bali és Bab Boujloud, que és una de les portes d’entrada a la medina. No és la porta original i data de l’any 1913, quan ja s’havia perdut el sentit defensiu. Per tant, es va concebre com a monument arquitectònic. Disposa de tres arcs de ferradura ornamentats i un mur de rajola vidriada.

Bab Boujloud

Talaa Kebira i Talaa Sghira

Són els dos carrers principals de la medina i també els més amples. S’hi concentren multitud de botigues, restaurants i cases de te. Les botigues destinades als turistes es barregen amb les que utilitza la gent local per a la compra diària. És molt agradable passar l’estona veient com la vida transcorre per davant vostre. Sembla com si el temps s’hagués aturat fa un segle. Els venedors seuen a una cadira al carrer i et conviden a entrar a la seva botiga. Les dones fan cua a les parades de menjar i els ases i mules continuen sent el mitjà de transport de les mercaderies. Tot plegat és una meravella per als sentits.

Fondouk el-Nejjarine (2)

És un edifici construït al segle XVIII i que servia com a allotjament i lloc de menjar per als comerciants que venien a la ciutat. A dia d’avui, alberga el museu de les arts de la fusta. El tiquet són 20Dh i val la pena entrar-hi, perquè a l’edifici s’hi ha fet una molt bona restauració. A més, si puges a la terrassa superior, pots prendre una beguda al bar per 10Dh amb unes vistes privilegiades de tota la medina.

Nejjarine

Adoberia Sidi Moussa(3)

Està molt a prop de la Pl. Nejjarine, i no us faltaran propostes per poder veure-la des d’una terrassa elevada. Totes les botigues de peces de cuir que estan al voltant conviden a la gent que hi pugi i després t’ensenyen tot el que venen. L’olor que desprèn l’adoberia és molt forta i per això t’ofereixen unes fulles de menta perquè et posis sota el nas. No és tan gran com l’adoberia de Chouara, però és molt semblant i està molt més cèntrica. Si aneu justos de temps, és millor visitar aquesta adoberia i descartar la de Chouara.

Sidi Moussa

 Madrassa Attarine (4)

Construida a principis del segle XIV, adossada a la mesquita Karaouine, és una escola corànica bastant petita. Només es permet veure el pati central, però està molt ben restaurada i s’ha de veure. L’entrada val 20Dh.

Madrassa Attarine

Mesquita Karaouine (5)

Data de l’any 859 i és una de les mesquites més grans d’Àfrica. El complex inclou la que es suposa que és la universitat més antiga del món. Malauradament, no està permesa l’entrada als no musulmans, així que us haureu de conformar amb veure-la des de fora si hi ha una de les portes obertes. Tot i la seva grandària, que permet albergar fins a 20.000 fidels, és difícil de veure. En el transcurs dels segles ha estat absorbida per les construccions dels voltants. L’única manera d’apreciar les seves dimensions és des d’un punt llunyà elevat.

Plaça Seffarine (6)

Tot i que a la plaça hi ha la madrassa Seffarine i la biblioteca Karaouine, és coneguda pels calderers que continuen treballant de manera artesanal al carrer. No té pèrdua, ja que el so dels cops us hi acabarà portant.

Adoberia Chouara(7)

És la més gran i la més coneguda de les adoberies de Fez. De la mateixa manera que a l’adoberia Sidi Moussa , els venedors de pells i cuir us convidaran a veure-la des d’una terrassa elevada de les seves botigues. Quan hi vàrem anar nosaltres estaven acabant la seva restauració total, i no hi havia activitat. Actualment, ja està a ple rendiment.

Chouara

Madrassa Bou Inania (8)

Més gran que l’Attarine, i restaurada a principis del segle XX. Data de l’any 1350 i a dia d’avui continua en actiu. Es permet visitar les estances dels estudiants, a més del pati central. A la mesquita no està permès l’accés. L’entrada també costa 20Dh.

madrassa Bou Inania

Fes el-Jdid

Bab Semmarine (9)

És la porta d’entrada a la medina nova. És molt més petita que Fes el-Bali, i menys turística. Pràcticament no hi ha botigues dedicades al turisme, i és un bon lloc per veure la vida quotidiana dels locals.

Palau reial (10)

Ocupa la meitat de la medina i no està permès de visitar-lo. Únicament es poden veure les enormes portes de llautó i fusta de cedre, envoltades de rajoles. Són dignes de visita i, a poder ser, a la tarda quan el Sol fa brillar les portes.

Palau Reial Fez

Barri jueu (11)

Té la peculiaritat que els edificis tenen balcons amb vistes al carrer que el diferencien de les construccions musulmanes tradicionals. També alberga un parell de sinagogues on l’entrada se suposa que és lliure, però el vigilant us demanarà 20Dh.

El més interessant és el cementiri jueu, tocant a les cases de la medina i ple de tombes de color blanc amb inscripcions en hebreu. Aquí també, l’accés és teòricament lliure, però el vigilant us farà pagar 20Dh.

cementiri jueu Fez

Altres coses a fer 

Mirador

Tothom recomana veure la medina de Fes el-Bali des d’una zona elevada, i el principal lloc on va la gent és al nord de la ciutat: les tombes Merinides. Però nosaltres recomanem que no pugeu fins a dalt.  Just en front, al costat de la carretera hi ha un tros de muralla sobre d’un turó que ofereix unes vistes fantàstiques de la medina i a una alçada que permet apreciar millor els detalls.

vista de mesquita Karaouiyne

Cases de te

Passar l’estona assegut a una terrassa d’una casa de te és una altra de les coses que s’han de fer a Fez. La gent local, principalment els homes, són uns habituals d’aquestes terrasses. És el lloc ideal per veure com es desenvolupa la vida a la medina.

Gastronomia

La gastronomia marroquí és molt similar a la de la resta de països mediterranis del nord d’Àfrica. Hi destaquen tres plats principals: el couscous, la tajine i la pastilla. L’entrant acostuma a ser una sopa (Harira) o una amanida. Els postres, a banda de la fruita fresca, poden ser dolços que acostumen a portar dàtils i mel.

Harira: és una sopa que porta tomàquet, carn i llegums. Es menja tot l’any, però és el sopar de cada dia de Ramadán, quan es trenca el dejú de tot el dia.

Tajine: és un estofat de carn amb verdures que es cuina a foc lent dins d’un recipient de fang amb una tapa cònica que rep el mateix nom. Sovint porta també fruits secs o olives amb la salsa. També hi ha la variant sense carn.

Couscous: és un estofat de verdures, cigrons i carn acompanyat de sèmola de blat. És el plat més típic del Marroc i les famílies el mengen amb les mans, agafant-lo d’un plat comú que es posa al centre de la taula.

Pastilla: és una pasta de full feta amb masa filo farcida de ceba, carn de pollastre, julivert, ametlles i vàries especies. Combina dolç i salat.

couscous

Allotjament

A Fez es pot trobar allotjament de tots els rangs però, sens dubte, la millor experiència és la d’allotjar-se a un riad de la medina. Els riads són hotels petits ubicats en cases tradicionals. Normalment tenen menys de 8 habitacions que estan al voltant del típic pati central amb una font al mig. Acostumen a destacar per una ornamentació molt bella. Es poden trobar molt bones ofertes a Booking.

Com arribar i sortir de Fez

L’aeroport està situat a uns 15km del centre de la ciutat i, a banda de Royal Air Maroc, hi volen companyes low-cost. Des de Barcelona es pot volar amb Vueling i Ryanair.

També té una estació de tren que uneix la ciutat amb les principals ciutats del país.

Preus

Una manera de fer-se una idea dels costos del país és donar uns preus d’aquelles coses que utilitzes més habitualment. Aplicaré el canvi de 1€=10Dh que és el que ens van fer al banc. Així doncs:
1 ampolla d’aigua gran a la botiga – 0,60€. Als restaurants 1,00€.

1 refresc a la botiga – 0,50€. Al restaurant – 1,00€.

1 te a les cases de te o al restaurant – 1,00€.

1 entrepà de carn picada al carrer – 1,00€.

1 entrada a museu, madrassa, etc. – 2,00€.

1 plat de couscous o tajine al restaurant – entre 4,00 i 5,00€.

1 menú complert amb primer, segon, postre i beguda. – entre 5,00 i 7,00€.

1 bitllet de bus – 0,35€.

1 taxi a l’aeroport – 12,00€ des de la ville nouvelle i 15,00€ des de la medina.

1 nit a alberg en habitació compartida – 10,00 a 12,00€/persona.

1 nit d’hotel / Riad en habitació doble (standard 3 estrelles) – entre 35,00 i 70,00€ l’habitació.

Resumint, heu de comptar que un dia a Fez pot sortir per només 20,00€/persona i dia si dormiu en alberg, mengeu al carrer i us moveu en transport públic.

Si dormiu a un riad, mengeu al restaurant i utilitzeu taxis us sortirà al voltant dels 40,00€/persona i dia.

És convenient que feu una ullada a Numbeo abans d’anar cap al país per fer-vos una idea més exacta dels preus.

El millor i el pitjor

El millor de Fez, al nostre parer, és la seva autenticitat. És una ciutat en la que el pas del temps no l’ha fet canviar. La ciutat antiga continua intacta, sense noves construccions i amb la gent local amb els mateixos hàbits de fa dècades. El transport de mercaderies dins la medina continua sent amb ases, sense que els vehicles a motor els hagin substituït.

El pitjor, sens dubte, són algunes persones (homes) que es dediquen a aprofitar-se del turista. És impossible caminar més de 50m a la medina sense que se t’acosti algú volent guiar-te cap algun lloc, dient que on vols anar està tancat o que estàs seguint la ruta equivocada. Utilitzant mentides perquè els segueixis i els paguis pel “servei”. En alguns casos, la situació pot arribar a ser desagradable quan veuen que estàs determinat a anar sol i marxen acusant-te de racista. Tot i així, si prefereixes anar amb guia, n’hi ha d’oficials que són magnífics.

Translate »