Malines i Lovaina són dues ciutats a menys de 30 minuts de Brussel·les, i es poden veure fàcilment en un sol dia.
En tan sols 25 minuts en tren, s’arriba a Lovaina. Aquesta petita ciutat només té 100.000 habitants, als que s’hi ha d’afegir els 25.000 estudiants de la més antiga universitat de Flandes, la Universitat Catòlica de Lovaina (fundada l’any 1425). A més d’una ciutat universitària, també és el major centre de producció de cervesa de Flandes. Al següent mapa interactiu hi podeu veure el recorregut que us proposem.
Sortint de l’estació de tren, ens dirigim cap a la Grote Markt (plaça Major) que està a 15 minuts a peu. Allà ens rep la Font de la Saviesa, que és l’escultura més simbòlica de Lovaina. Representa un estudiant llegint un llibre (que sosté amb una mà), mentre amb l’altra es llença aigua al cap. Diuen que és un homenatge a la saviesa, però nosaltres ho veiem més com una representació de la vida estudiantil de la ciutat. L’estudi durant el dia i la cervesa a la nit. Quan hi ha un festival a la ciutat, disfressen l’estàtua.
Just al darrera hi ha l’església de Sant Pere (Sint Pieterskerk). És d’estil gòtic i data del 1425. Veureu que el campanar està inacabat, degut a la inestabilitat dels fonaments que va impedir que es continués amb la seva construcció.
Al costat mateix hi trobem l’edifici de l’Ajuntament. És d’estil gòtic molt ornamentat i data del 1469. Per les seves façanes es distribueixen una multitud d’estàtues entre cadascuna de les finestres, que no són originals de l’edifici. Es van incorporar l’any 1850.
A 200 m hi ha l’Oude Markt (plaça vella). Aquí és on es respira l’ambient universitari de la ciutat i és el lloc de reunió nocturna de la gent local. Un munt de bars i restaurants amb terrassa s’hi apleguen, i també unes escales que permeten gaudir de l’espai sense haver de consumir en un dels locals. Això és molt apreciat per als estudiants.
En direcció sud, i després de passar per la bonica església de Sant Miquel (Sint-Michielskerk) arribarem en uns 10 minuts al begijnhof. És un dels més bonics de Flandes. Tot un conjunt de carrers de llambordes i cases de maó vermell. Actualment hi ha unes 100 cases que en total tenen uns 300 apartaments que són propietat de la Universitat de Lovaina i estan ocupats per estudiants. És un lloc molt agradable per on voltar. Encara conserva els murs exteriors que permetien tancar-lo a la nit, aïllant-lo de la ciutat.
Caminant 15 minuts en direcció a l’estació de tren arribem a la plaça Monseigneur Ladeuzeplein, presidida per la majestuosa biblioteca de la universitat. És d’estil renaixentista flamenc i té una alta torre de maó vermell, visible des de tota la ciutat.
I per acabar, abans de marxar cap a Malines, podeu parar a fer una cervesa a la cerveseria Domus. Tenen una carta extenses de cerveses flamenques, però us recomanem que demaneu la que elaboren ells mateixos.
Un cop a l’estació, el tren ens portarà a Malines en tan sols 25 minuts. N’hi ha molts durant el dia, així que no heu de patir. Al següent mapa interactiu, podeu veure la nostra proposta de visita de la ciutat.
Sortint de l’estació de tren, la primera parada és la basílica de Nostra Senyora de Hanswijk (Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek). És d’estil barroc i destaca per la seva rica ornamentació interior. El més important és la imatge de la verge de Hanswijk, que data de l’any 988. Travessant el riu Dijle, passarem pel kruidtuin (jardí botànic), que es va convertir en jardí públic després de la I Guerra Mundial. Es té constància que els orígens del jardí daten de l’Edat Mitjana.
Ens dirigirem cap a la Grote Markt (Plaça Major) passant pel Bruul, el principal carrer comercial de la ciutat. Primer de tot, hi trobem l’Ajuntament, d’estil gòtic brabançó. Es va començar a construir al segle XVI, però va estar inacabat durant 400 anys, fins que l’any 1911 es va decidir finalitzar-lo utilitzant els plànols originals.
Però a la Grote Markt hi destaca per sobre de tot la catedral de Sant Romuald (St-Romboutskathedraal). També és d’estil gòtic brabançó i té una imponent torre de 97 m d’alçada. A l’interior de la nau, l’obra d’art més destacada és una crucifixió d’Anton van Dick.
Caminant 5 minuts arribem a l’edifici de les Reials Manufactures De Wit, seu d’un museu de tapissos, on encara es continua treballant en aquest tipus d’art. L’edifici és del segle XV i de maó. Antigament era el refugi de Tongerlo, utilitzat com a residència temporal pels abats que venien de visita a la ciutat per fer alguna consulta al primat.
Gairebé al costat hi ha l’antic begijnhof que, a dia d’avui, és un barri residencial dins de la ciutat. Hi destaca l’esplèndida església barroca que formava part del begijnhof, així com diversos carrerons que mantenen un encant especial.
Per descansar una mica, es pot fer una cervesa a la Braseria Het Anker, la principal empresa cervesera de la ciutat.
A partir d’aquí ens podem apropar al riu Dijle, per anar resseguint-lo fins a tornar a l’estació de tren.
Com podeu veure, es pot fer tot el recorregut en un sol dia, tot i que s’ha de caminar bastant.
Deixa un comentari