Si us hem de ser sincers, nosaltres no sabíem què era un beguinatge abans de viatjar a Flandes.
Un beguinatge (begijnhof en neerlandès) és una construcció similar a un convent, però en comptes de monges hi viuen “beguines”. Les beguines eren dones laiques que feien una vida religiosa però fora de les estructures de l’església catòlica. Aquestes dones dedicaven la seva vida als més desemparats i treballaven per a poder mantenir la seva comunitat. Si es casaven havien d’abandonar l’associació. Aquest moviment té el seu origen a Flandes cap a l’any 1150. També es va estendre per Alemanya i França però, sobretot, va tenir èxit a Flandes.
Els beguinatges estaven formats per cases en filera, unides entre sí, al voltant d’un pati o jardí central. També tenien una església dins del recinte. Estaven rodejats d’un mur, separant-los de la resta de la ciutat. Aquests murs tenien portes que només estaven obertes durant el dia. Els beguinatges que encara es conserven a dia d’avui, estan inscrits a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco des de l’any 1998.
En el nostre viatge per Flandes n’hem vist uns quants i us volem explicar com son.
1- Beguinatge de Bruges
El va fundar l’any 1245 la comtessa de Flandes, Margarida de Constantinoble, i va estar acollint beguines fins l’any 1928. Actualment hi viu una comunitat benedictina.
Està format per una filera de cases d’estil nòrdic que envolten un jardí central. Perimetralment hi ha un mur que permet tancar el recinte per la nit. L’entrada és lliure tots els dies entre les 6:30 i les 18:30. Si voleu visitar una de les cases, n’hi ha una que es pot veure pagant una entrada de 2€. No és el més bonic de tots, però el fet de que continuï dedicat a la vida religiosa, el fa especial.
2- Beguinatge de Lovaina
A 10 minuts del centre de la ciutat hi ha l’antic beguinatge de Lovaina. Es va fundar l’any 1232 i va estar ocupat per beguines fins els anys 80 del segle passat. Des de l’any 1962 és propietat de la Universitat de Lovaina, que l’ha anat restaurant i convertint-lo en residència per a estudiants. Així doncs, aquest immens beguinatge de 100 cases, disposa de 300 apartaments per a uns privilegiats estudiants que poden viure i gaudir d’un espai meravellós.
És un dels beguinatges més ben conservats de tot Flandes. Manté els seus carrers interiors originals de llambordes i les cases de maó vermell. El mur exterior també està intacte, tot i que s’ha fet alguna obertura més per facilitar l’entrada i sortida al recinte.
S’hi pot accedir lliurement a qualsevol hora del dia, ja que no deixa de ser un barri més de la ciutat. Passejar-hi és un autèntic plaer.
Si aneu a Flandes, aquest lloc no us el podeu perdre. A més, hi trobareu pocs o cap turista. Ep! A la Lonelyplanet ni tan sols hi surt.
3- Beguinatge de Malines
Aquest beguinatge és diferent als altres, perquè ha quedat incorporat a la ciutat, perdent els murs exteriors. Així doncs, és difícil delimitar l’espai que ocupava originàriament i no dóna la sensació d’estar dins d’un beguinatge. Pocs carrers mantenen el seu caràcter, però nosaltres destacaríem Hoviusstraat com el més autèntic.
L’església estava en restauració quan hi vam anar i no s’hi podia entrar, però diuen que el seu interior és remarcable.
4- Beguinatge d’Anvers
És el més petit que vàrem visitar, però absolutament encantador. Conserva els seus carrers amb llambordes, totes les cases, l’església, un petit jardí central i el seu mur perimetral.
Es va construir l’any 1545, després que el beguinatge situat al sud de la ciutat fos destruït. L’última beguina, Virginia Laeremans, va morir l’any 1986. I actualment són cases privades de ciutadans d’Anvers. S’hi pot accedir lliurement al seu interior i té la particularitat que, a més de les cases que envolten el jardí, també es va construir un carrer secundari per poder acollir un major nombre de beguines.
El jardí és un dels espais més tranquils que podreu trobar a la ciutat d’Anvers. La sensació és la d’estar en un petit poble allunyat de la gran ciutat. Aquest beguinatge tampoc us el podeu perdre si aneu a visitar la ciutat.
[…] en neerlandès). Si no sabeu el que és, podeu llegir el nostre post sobre els beguinatges flamencs aquí. Passarem pel mig del Minnewaterpark, conegut com el llac de l’amor. La llegenda diu que si […]