Berlín és una referència mundial en l’art de carrer. La utilització de l’espai públic per a l’expressió artística converteix els carrers de la ciutat en una galeria d’art a l’aire lliure. Qualsevol suport és bo: una paret d’un edifici, la típica mitgera de totxo vist, o el que s’ha mantingut del mur que dividia la ciutat en dos. Si volteu per la ciutat us recomanem que us dirigiu als següents llocs per veure aquestes grans obres d’art.
El lloc més conegut és l’East Side Gallery. Ocupa una longitud de 1.316 m de l’antic mur, a la riba del riu Spree. És el tram més llarg del mur que s’ha conservat, i ja es va fer així amb la intenció de convertir-lo en una galeria d’art. De fet, és la més gran del món. Poc després de la caiguda del mur es va convocar a artistes de tot el món perquè hi fessin la seva obra, intentant plasmar aquest sentiment d’optimisme i d’esperança en un futur millor, propi d’aquell moment històric. Es van fer 103 murals, que segur que molts ja coneixeu.
El mural més gran és “worlds people” de l’artista Schamil Gimajev. És un cant a la pau entre els pobles i mesura 37 metres de llarg!
Un dels que més ens agrada és “Test the rest”, obra de Birgit Kinder. Mostra un Trabant travessant el mur, amb la data de la caiguda del mur a la matrícula. El Trabant era l’únic cotxe que podien tenir els habitants de Berlín Est, després de molts esforços i llargues llistes d’espera que podien durar dos anys o més. Com podeu veure a la foto està molt malmès per les pintades d’idiotes de tot el món.
El mural “Marionetten eines abgesetzten stücks” és obra de Marc Engel, i està clarament inspirat en el surrealisme dalinià. Mostra la caiguda del règim de la República Democràtica Alemanya.
Travessant el riu i entrant al barri de Kreuzberg, us queda a l’esquerra una immensa paret mitgera amb un mural gegant de l’artista BLU. O potser ja no hi és? Doncs no! Era un dels emblemes de Berlín, però l’especulació ha fet que un constructor hagi comprat el solar per edificar-hi. BLU es va assabentar que pretenien mantenir el mural per donar més valor als habitatges, així que BLUR i uns col·legues se n’hi van anar una nit i el van pintar tot de negre. Fote’t especulador!
Al barri de Mitte, en un passatge de Rossenthaler Strasse, al costat del centre d’Anna Frank, hi ha tres grafits espectaculars. El primer és un retrat de la tristament famosa Anna Frank. La nena jueva-alemanya que va escriure un diari íntim on explicava els dos anys i mig que va passar amagada, juntament amb la seva família, dels nazis a Amsterdam. Tan de bo no hagués hagut d’escriure mai aquest diari. El grafit és obra de Jimmy C.
Aquest altre grafit desconeixem de qui és. Només sabem que es diu “a monkey could do that”. Té la gràcia d’haver incorporat el focus de l’enllumenat públic per a convertir-lo en el flash de la càmera que porta l’animal.
I un grafit més petit, però espectacular i inquietant és obra de l’artista Plotbot KEN. Jutgeu vosaltres mateixos.
Si volteu per la ciutat, trobareu multitud de grafits. Últimament està molt de moda el barri de Neukölln i s’hi estan fent grafits molt interessants. Aquests altre no es pot dir que sigui gaire bonic, però amb la moto antiga ha quedat una foto xula.
I per últim, la decoració, una mica extrema, del portal d’entrada a un edifici. Creiem que aquest grafit i l’anterior els vam trobar prop de Görlitzer Park, a Kreuzberg. Però no us ho podem assegurar.
Tampoc us volem enganyar… A Berlín hi vàrem ser ara fa uns anys i potser alguna d’aquestes mostres d’art ja no hi sigui. Però segur que n’hi haurà d’altres, igual o millors. Si no heu estat mai a Berlín, s’hi ha d’anar. I si ja hi heu estat, no està de més repetir. Auf wiedersehen!
Deixa un comentari