Kashan és una petita ciutat en un oasi al mig del desert del Kavir, a l’Iran. Les construccions són majoritàriament d’adob i tenen com a tret particular unes altes torres, anomenades badgir, que tenen la funció de ventilar i refrescar l’interior dels edificis.
Els edificis més destacats de la ciutat són unes cases de finals del segle XVIII i principis del XIX que varen pertànyer a famílies benestants de l’època. La seva estructura gira al voltant d’un pati central amb una font, i les façanes que l’envolten estan decorades amb finíssims ornaments d’estucs. Les estances interiors estan majoritàriament buides, però es poden visitar i observar els reflexos que produeixen els vitralls de les portes amb la llum del sol. Hi ha vàries cases restaurades que es poden visitar, però les més destacades són la Tabatabaei i l’Abbasi. Estan una molt a prop de l’altra. A més, a la casa Abbasi té un restaurant a un dels patis (que està cobert) on s’hi pot menjar bé a un preu raonable.
Els monuments religiosos més important són la mesquita i la madrassa Agha Bozorg. Son de la segona meitat del segle XIX i destaquen per la seva peculiar construcció. La planta baixa està construïda al voltant d’un jardí central i conté l’escola alcorànica (madrassa), mentre que la mesquita es va construir a sobre. És l’única mesquita construïda en una “segona planta”. Tot i així, si hem de ser fidels a la veritat, l’accés des del carrer es realitza per aquesta segona planta. I podríem considerar que la madrassa està soterrada. De fet, la majoria de cases tradicionals de la ciutat tenen el pati central per sota del nivell del carrer. Suposem que aquest tipus de construcció crea un ambient més fresc en aquest nivell inferior i aquest és el motiu de fer-ho així.
Un altre edifici de visita imprescindible és l’antic Hammam del sultà Amir Ahmad. Data del segle XVI i el seu interior està decorat amb extraordinaris estucs i rajoles. A dia d’avui està museïtzat i ja no s’utilitza com a hammam. Malauradament, ja no queden al país gaires hammams en funcionament. Després de la revolució islàmica van tancar la majoria. Al hammam o a qualsevol de les altres dues cases històriques es pot comprar un bitllet combinat per als tres llocs que costa 350.000 rials (9€).
Allunyat del centre (a uns 6km) hi trobem el jardí Bagh-e-fin, que forma part dels 9 jardins perses declarats Patrimoni de la Humanitat. Es va construir al segle XVII i, al nostre parer, és dels més bonics de tot el país.
El basar, situat al centre de la ciutat, data de l’època safàvida. Tot i no ser molt gran, guarda uns racons espectaculars que el fan un lloc únic. El més destacat és el saray-e Amin od-Dowleh amb el seu sostre decorat d’extraordinària bellesa. També hi trobareu diversos caravanserralls i antics banys. Alguns d’aquests banys s’han reconvertit en restaurants i són un lloc ideal per descansar i menjar, o prendre un te.
Kashan és, sens dubte, una ciutat que no us podeu perdre si aneu de viatge a Iran.
Lidia ha dit
Impressionant!