Palerm és una ciutat on impera l’anarquia. Els cotxes circulen per tot arreu i aparquen on volen. Les voreres estan plenes de cotxes mal aparcats, o ocupades per comerços que estenen els seus negocis al carrer. Però, a banda d’això, és una ciutat fascinant. El Patrimoni arquitectònic és excepcional, els mercats són molt vius i la gent molt agradable. Aquí us expliquem el que podeu fer en dos dies.
Segurament arribareu el divendres a la tarda amb el vol de Vueling i us donarà temps a veure una mica del centre. Podeu començar amb Quattro Canti. És una cruïlla de carrers, on cadascuna de les cantonades té una façana monumental que data del segle XVII i estan dedicades a les quatre santes de la ciutat, les quatre estacions de l’any i quatre reis de Nàpols i Sicília dels segles XVI-XVII (que també eren reis d’Espanya).
Baixant per Via Maqueda s’arriba ràpidament a la plaça Pretòria, on hi destaca la descomunal Fontana Pretoria. Ocupa gairebé tota la plaça i, inicialment, va ser construïda per uns jardins de Florència. Però la ciutat de Palerm la va comprar i la va col·locar aquí. Potser per això, tot i la seva gran bellesa, sembla una mica desmesurada per la plaça. A l’època se la va anomenar la “font de la vergonya” per considerar que es mostrava una nuesa excessiva.
Travessant un petit carrer posterior s’arriba a la Piazza Bellini. Aquí hi ha l’església de La Martorana, que data del segle XII. Inicialment es va projectar com a mesquita, però el 1433 va passar a mans d’unes monges benedictines que van fer vàries modificacions. El 1935 va retornar als ortodoxes grecs. Exteriorment no té gaire interès, però l’interior té uns mosaics bizantins excepcionals. L’entrada val 2€. No us l’heu de perdre.
Sortint d’aquí es pot anar a sopar a la Vucciria, concretament a la Piazza Caracciolo, on la vida bull com a pocs llocs. Durant el dia s’hi fa el mercat de menjar i a la nit es transforma en un espai on s’hi pot menjar entrepans, prendre una copa o sopar en una pizzeria. Tot plegat en un ambient sorollós i atapeït de gent.
El dissabte el podeu dedicar a veure els mercats de carrer pel matí (recordeu que el diumenge no hi ha mercat). A nosaltres ens va agradar molt el mercat de Ballarò. És petit però molt actiu. Però abans d’entrar al mercat heu d’anar a la Chiesa del Gesù, que està al costat. El seu interior és d’un barroc (portat a l’extrem) que us deixarà bocabadats. Si us queden ganes de veure mercats, podeu anar al mercat de Capo o al de la Vucciria.
El més destacat de Palerm és, sens dubte, la Cappella Palatina que s’ubica a l’interior del Palazzo dei Normanni. Forma part del Patrimoni de la Humanitat de l’ Unesco, conjuntament amb la catedral de Cefalù i Monreale. L’entrada val 12€ i també permet la visita als apartaments reials. Al tractar-se del monument més destacat, és un lloc al que hi van tots els tours turístics. Recomanem anar-hi al voltant de les 13:00, quan aquests tours massius se’n van a dinar. Així només hi trobareu el turista que va per lliure i podreu veure la Cappella amb més tranquil·litat.
La Cappella Palatina data del segle XII i està feta amb el característic estil àrab-normand sicilià. Els mosaics que cobreixen les parets són sensacionals i combinen perfectament amb uns paviments de marbre molt treballats. També és extraordinari el sostre de fusta amb mocàrabs (estalactites de fusta) que recorden més a una mesquita que a una església.
Després de dinar, queda per veure la Catedral de Palerm, que està realitzada en diversos estils ja que s’hi van anar fent intervencions entre els segles XII i XV. La resta de la tarda la podeu passar voltant pels barris de la Vucciria i La Kalsa, perdent-vos pels petits carrers. Si també voleu visitar la catedral de Monreale, necessitareu un altre dia. Està a 40min. en bus i en surt un cada hora aproximadament.
Deixa un comentari