Us expliquem aquelles coses que creiem que són importants de saber abans d’emprendre un viatge a les Illes Fèroe, i que us permetran gaudir millor de les vostres vacances.
1- Elecció de l’allotjament
Es tracta de 18 illes, però les distàncies són prou curtes com per allotjar-se en un sol lloc i anar fent desplaçaments. Us recomanem llogar un apartament a Eysturoy o Streymoy, que són les dues illes més grans, i estan situades al centre de l’arxipèlag. A més, d’aquesta manera, no gastareu tant en túnels de peatge. Si escollíssiu l’allotjament a Vagar o a les illes del nord-est, en canvi, hauríeu de pagar cada dia el peatge de 100DKK (14,30€).
En el nostre cas, vam llogar un apartament a Eysturoy que estava a la planta baixa de la casa de la foto.
2- Inconvenients d’estar fora de la Unió Europea (UE)
Al no estar dins de la UE, no tindreu roaming gratuït. Per tant, haureu de comprar una targeta SIM o buscar wifi. Però el més important és que la targeta sanitària europea no us serveix per a res. Així que necessitareu una assegurança de viatge. Com ja sabeu, nosaltres recomanem IATI. I si feu la comanda clicant al banner de sota, tindreu un 5% de descompte i també ens ajudareu a mantenir el nostre blog.
3- Llum natural
Les illes estan a 62º de latitud Nord. Això vol dir que a l’estiu hi ha moltes hores de llum natural, i a l’hivern molt poques. S’ha de tenir en compte a l’hora de planificar el viatge. Mentre que a mitjans de juny hi ha 20 hores de llum, a finals de desembre no s’arriba a les 5 hores.
Cal dir també que, a l’hivern, hi ha la possibilitat de veure-hi aurores boreals. Però no és dels millors llocs, al no trobar-se prou al nord.
4- Clima
Els feroesos diuen que si no t’agrada el temps que fa, t’esperis 5 minuts i ja haurà canviat. I això és cert. Així que no us desespereu si us lleveu i està plovent. En un mateix dia tindreu pluja, vent, boira, sol,… El que no et diuen és que sobretot hi haurà mal temps, i el sol el veureu poquet.
Tenint en compte la latitud de les illes es podria pensar que hi fa molt fred, però no és així. Tot i ser un clima oceànic, està influenciat per l’anomenada “Corrent del Golf” que fa que les temperatures siguin més suaus del que tocaria. Així doncs, a l’hivern molt poques vegades es baixa per sota dels 0ºC, mentre que a l’estiu no es superen els 14-15ºC. De fet, la temperatura més alta registrada mai és de 22ºC un mes d’agost.
5- Quina roba portar
Aquest era un dels dubtes més importants que teníem abans d’anar-hi. I, per sort, la vam encertar. Recomanem portar roba d’hivern, però no gaire extrema. És millor portar diferents capes que es puguin treure i posar durant el dia, pel que us dèiem de la variabilitat en el punt anterior. I és imprescindible portar un bon impermeable, incloent pantalons. També és necessari un paravent, ja que el vent és una de les coses més molestes de les illes Fèroe. Sobretot, no us l’oblideu.
El calçat ha de ser apte per a caminar i també impermeable. El major plaer de les illes és caminar per les seves muntanyes i prats, i sovint estan molls i amb bassals. Així que si no voleu anar tot el dia amb els peus molls i arrugats, ja ho sabeu.
També és recomanable portar uns pals de suport per a caminar. Us ajudarà a mantenir-vos en peu en aquells llocs que estiguin una mica relliscosos.
6- Serveis als pobles
Aquells que viatgeu amb nens i nenes, sempre esteu pendents d’on hi ha un WC per a solucionar problemes d’última hora. A les illes Fèroe podeu estar tranquils. Tots els pobles, incloent els més petits, tenen a l’entrada un espai per aparcar el cotxe i un WC públic. És molt pràctic. La majoria estan impecables, amb alguna excepció.
7- Menjar
Els restaurants són molt cars, com a tots els països nòrdics. Així que recomanem que compreu al súper i ho cuineu a l’apartament. Aquesta va ser l’opció que vam fer nosaltres. Estalviareu força diners, perquè el menjar al súper no és excessivament car. La cadena de supermercats més econòmica és Bonus. I si, a més, porteu uns embotits envasats al buit a la maleta, molt millor!
8- Aigua
L’aigua embotellada d’ 1 litre al súper costa uns 2€. I com que caminareu molt, beureu molta aigua. Per sort, l’aigua de l’aixeta és de molt bona qualitat i té bon gust. Així que no val la pena gastar un sol euro en aigua embotellada, porteu cantimplora.
9- Visita de l’illa de Mykines
Tothom qui ve a les Fèroe vol anar a Mykines, però no és sempre possible. Està situada en una zona on les condicions climatològiques són molt dures, l’oceà està sovint enfurismat i el vent acostuma a bufar-hi molt fort. Així que és habitual que es cancel·lin els ferris i els helicòpters entre l’illa de Vagar i la de Mykines.
Tant el ferri com l’helicòpter s’han de reservar amb antelació i, si es cancel·len, teniu un problema. A la pàgina web dels ferris informen de la cancel·lació un parell d’hores abans de la sortida. Per fer la reserva i també per veure els avisos de cancel·lació entreu aquí. La nostra recomanació és que feu una reserva del ferri per visitar l’illa el dia següent de la vostra arribada. Així si us cancel·len la sortida, tindreu temps per provar sort un altre dia. Nosaltres no hi vam poder anar perquè ens van cancel·lar el ferri dos dies diferents .
També heu de saber que és obligatori pagar una taxa turística a través de la pàgina www.hiking.fo Si s’anul·la el ferri, us tornaran l’import i podreu reservar per un altre dia (ho sabem per experiència).
10- La conducció
La majoria llogareu un cotxe per moure-us per les illes i poder arribar a tots els racons amb més llibertat. Però us agradarà saber algunes particularitats com ara:
1- Els túnels per sota de l’oceà entre illes són de peatge. Anada i tornada té un cost de 100 DKK (any 2018). Planifiqueu bé els trajectes per no haver de passar-hi massa vegades.
2- Les ovelles tenen preferència. Pot semblar un fet absurd però, en cas d’atropellament, la culpa serà del conductor del vehicle. I depenent de l’assegurança que hagis contractat, et pot tocar pagar. És habitual trobar-ne al costat de la carretera, ajagudes a l’asfalt o creuant tranquil·lament. En principi, al veure arribar el cotxe, marxen corrent. Però s’ha d’estar alerta quan hi ha un cadell perquè, si la mare està a l’altra banda de la carretera, correrà en direcció a la mare creuant per davant del cotxe. Això ens va passar vàries vegades. No patiu! No vam atropellar cap bestiola.
3- En diferents punts de les illes hi ha túnels de doble sentit però amb un sol carril. No estan il·luminats i a l’accés diu quin dels dos sentits té la preferència. Cada 100 metres aproximadament hi ha una petita escapatòria on posar-te quan està venint un altre cotxe de cara. Cal estar atent per no destorbar a qui té la preferència. Els feroesos ho tenen molt per la mà, però els qui no hi estem acostumats ens costa una mica més. Ah, i si teniu preferència, però us arriba de cara un camió o un bus, també us heu d’apartar perquè no caben a les escapatòries.
Deixa un comentari