Les illes Fèroe son un país peculiar. Al bell mig de l’Oceà Atlàntic, aquestes illes tenen unes curiositats que ens van sorprendre en la nostra visita. Us diem quines son.
1- Formen part del Regne de Dinamarca, però no de la Unió Europea.
Des de l’any 1948, les illes Fèroe tenen una amplia autonomia, i el seu propi govern. Però continuen pertanyent a Dinamarca. Tot i així, estan fora de la Unió Europea. I això, per als viatgers, té una conseqüència. No té el roaming gratuït! Així que no badeu, perquè us podria sortir molt cara la factura.
D’un temps cap aquí, es parla força sobre la possibilitat de demanar la independència de Dinamarca. Sembla ser que els republicans feroesos i els unionistes danesos estan molt igualats. Crec que això també passa a algun altre país europeu. Us sona?
2- Tenen el doble d’ovelles que persones.
L’últim cens diu que hi viuen 48.346 persones. I es calcula que hi ha més de 80.000 ovelles. Ens creurem aquestes xifres, però nosaltres tiraríem més amunt el nombre d’ovelles. N’hi ha per tot arreu.
3- No hi ha cap punt de les illes que estigui a més de 5km de l’oceà.
Son 18 illes, de mides diferents, i tenen una morfologia amb multitud de fiords. Això comporta que, en cap moment, t’allunyis de l’oceà. Tot i que vam fer 1050 km en set dies, gairebé en cap moment deixes de veure aigua.
4- Gairebé no hi ha motos.
Portàvem quatre dies a les illes i no hi havíem parat atenció, fins que vam veure una moto. En aquell moment tots dos vam dir: una moto! Era la primera que veiem i…l’última. Primer vàrem veure-ho molt estrany però, després de pensar-hi una mica, té sentit. Plou pràcticament cada dia, i el fort vent també és habitual. No son les millors condicions per moure’s amb una moto. Per cert… La moto era d’una parella alemanya de vacances.
5- Tenen un helicòpter de transport públic.
La companyia de bandera (Atlantic Airways) disposa d’una línia regular que uneix diferents illes amb helicòpter. No està pensat per als turistes. És un servei públic per als feroesos, però que també poden utilitzar els turistes. I els preus són molt assequibles, ja que estan subvencionats per l’Estat. L’única condició és que no es pot agafar vol d’anada i tornada el mateix dia. Així que s’ha de combinar amb bus i/o ferry. Un vol de l’illa de Vagar a Mykines només costa 20€, i es pot combinar amb el ferry de tornada. L’únic inconvenient és que sovint es cancel·len els vols per les males condicions climatològiques. Les places són molt limitades (12 passatgers), així que s’ha de preveure amb temps. Els vols es posen a la venda amb un mes d’antelació. Podeu veure preus i horaris aquí.
6- Les ovelles tenen preferència a la carretera.
És normal. Son majoria al país i, per democràcia, han de tenir preferència. Pot semblar un fet absurd però, en cas d’atropellament, la culpa serà del conductor del vehicle. I depenent de l’assegurança que hagis contractat, et pot tocar pagar. És habitual trobar-ne al costat de la carretera, ajagudes a l’asfalt o creuant tranquil·lament. En principi, en veure arribar el cotxe, marxen corrent. Però s’ha d’estar alerta quan hi ha un cadell perquè, si la mare està a l’altra banda de la carretera, correrà en direcció a la mare creuant per davant del cotxe. Això ens va passar vàries vegades. No patiu! No vam atropellar cap bestiola.
7- Les cases tradicionals tenen el sostre cobert d’herba.
Haureu vist moltes imatges d’aquestes cases amb sostre d’herba. Son molt boniques a la vista, però aquest no és l’objectiu. El sostre d’herba funciona molt bé tèrmicament, mantenint la calor a l’interior de la casa, amb el conseqüent estalvi d’energia. En un país fred com aquest, és una solució d’aïllament excel·lent.
8- La diferència de temperatura de tot l’any no supera els 15 graus.
Per ubicació, podríem pensar que els hiverns han de ser molt freds i els estius suaus. Però les illes Fèroe tenen un clima singular. Tot i ser un clima oceànic, està influenciat per l’anomenada “Corrent del Golf” que fa que les temperatures siguin més suaus. Així doncs, a l’hivern molt poques vegades es baixa per sota dels 0ºC, mentre que a l’estiu no es superen els 14-15ºC. De fet, la temperatura més alta registrada mai és de 22ºC un mes d’agost.
9- La venda de begudes alcohòliques és monopoli del govern.
Als supermercats no hi trobareu cap beguda alcohòlica. La venda està regulada per l’estat i només es ven a les botigues Rúsdrekkasola Landsins i al duty free de l’aeroport (més barat que a la botiga). Aprofiteu a l’arribada a l’aeroport per comprar unes cervesetes locals.
10- Imprimeixen els seus propis bitllets.
La moneda és la corona danesa, però també existeix la corona feroesa (amb el mateix valor). Tot i ser un país de menys de 50.000 habitants, imprimeixen els seus propis bitllets. Si traieu diners del caixer, us donarà corones feroeses. Les monedes son les daneses. No en tenen de pròpies.
Enric Casellas ha dit
Hola,
Bon viatge i bona descripció. Ens podríeu donar detalls i nom de l’apartament que vàreu llogar? Era compartit amb els propietaris?
Som una parella i volem anar-hi al juliol.
Gràcies
Viatjar pel món ha dit
Hola Enric. El pis era aquest però per juliol crec que ja no té dates lliures. Aquests estava molt bé perquè era a la planta baixa de la casa on vivien els propietaris, però teníem entrada independent. A Airbnb n’hi ha bastants, però us recomanem agafar-lo a les illes d’Streymoy o Eysturoy. Reserveu-lo aviat, perquè els més bons volen ràpid. Bon viatge!